Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Michelangelo tarot

Datum publikace: 13. 9. 2017 Rubrika: Michelangelo tarot, TAROT

 

Karty a jejich předlohy…    Celá sada k prohlédnutí    objednat si ji můžete např. zde

 

Michelangelo tarot jsou na pohled velmi pěkné karty v pastelových barvách. Na všech obrázcích je světle modré pozadí a karty tak působí jakýmsi „nebeským“ dojmem. Postavy jsou nakreslené v typickém Michelangelově stylu, svalnaté a převážně nahé. Podstatná část výjevů je odvozena od klasického Rider-Waiteova balíčku, ale je tu i řada těch, co se výrazně odlišují, např. Svět nebo Věž či Kolo štěstí. Jiné karty zase vykazují úzkou spojitost s postavami na původní Michelangelově předloze: Sibyla Perská jako Velekněžka, Prorok Zachariáš jako Velekněz, socha Vítězství jako Síla, nebo Císař alias Lorenzo Medici. Pozadu v tomto ohledu nezůstává ani Malá Arkána; matka, která právě unikla potopě a jediné, co zachránila jsou její dvě děti a šál, do něhož je zahalena (5 mincí). Na 6 mincí zase vidíme duši stoupající do nebe, která pomáhá jiné duši dostat se tamtéž. Uražený Adam opouštějící Ráj na 8 pohárů atd. Postavy jsou velmi živé a plné pohybu. Kromě dvorních karet nejsou žádné karty popsané; velká arkána jsou číslována římskými číslicemi, malá arkána arabskými. Živlové karty jsou kromě toho barevně odlišené pomocí rámečku kolem obrázku (velká arkána – zelená, hole – hnědočervená, poháry – modrá, meče – fialová, mince – žlutá).

Kromě fresek využili autoři karet i četných Michelangelových děl sochařských (David, Mojžíš, Den – z náhrobku Medicejských). Těžištěm inspirace byla nepochybně Sixtinská kaple, ale na kartách se setkáte i s jinými díly velkého umělce včetně těch, které už bohužel nedokončil.

Michelangelo tarot se na první pohled jeví jako obrázky neuměle imitující svou předlohu. K tomu abyste do nich pronikli, nemusíte nutně znát Michelangelovo umění, je to však nesporná výhoda. Čím více totiž budete zkoumat jeho sochy a fresky, tím větší půvab pro vás bude mít a nakonec zjistíte, že je pro vás ta pravá.

 

viz také Sixtinská kaple

Zpět