Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Dvojka holí

Datum publikace: 12. 12. 2017 Rubrika: TAROT, Významy karet


Po mohutném zážehu esa, kdy jsme se vznášeli na oblaku euforie, se ve dvojce holí dostavuje zklidnění, ale nejsme to ještě my, kdo zatáhl za brzdu. To na nás jen osud přátelsky kývá, abychom se ve své bezbřehé radosti zastavili a začali přemýšlet. Musíme s tím ohněm totiž něco udělat, jinak nám louč shoří a oheň zhasne. Je potřeba oheň rozdělit, nadávkovat, můžeme třeba založit chráněné ohniště, k němuž se budeme moci stále vracet a připalovat nové a nové louče… Najednou zjišťujeme, že nám přibývá povinností, ale také nápadů.

 

Dvojka holí je obvykle považována za kartu rozhodování, ale to není přesné. Spíš  se nám dává na srozuměnou, že možností je víc. Mě osobně to připomíná pasáž v receptech, kde se píše: „Část směsi oddělíme, dáme stranou a později použijeme na posypání. Ze zbytku vypracujeme vláčné těsto.“ Proto ani není tak důležité, jak se nakonec rozhodneme a jestli vůbec. Ta druhá hůl je prostě jenom náš plán B. Dokázat něco rozdělit nám také umožní soustředit se na tu část, která je momentálně klíčová. V kritických situacích to může zachránit i život. Řešit bychom měli nejprve problém, který už nastal a nikoli ten, který teprve MOŽNÁ přijde. Je však dobré s ním počítat nebo o něm aspoň vědět. Něco rozdělit je stejně důležité jako najít k druhému protipól. Teprve ve světle jedné kvality poznáme podstatu a význam té druhé – ty máš svaly, já mám čáry. V tomto ohledu je 2 holí kartou spolupráce; v projektu se nám bude dařit, najdeme-li někoho, kdo vezme část úkolů na sebe, a třeba zrovna těch, které nás moc nebaví.

 

Z hlediska symboliky je dvojka chápána převážně bipolárně, jako číslo protikladů; celý náš svět, celý vesmír je postaven na působení dvou protikladných sil, jejichž vzájemné napětí generuje energii potřebnou k tomu, aby vše fungovalo. Vydělením se z jednoty, symbolizované jedničkou (Esem) také začínají téměř všechny zásadní mýty. Podstatnou úlohu hrají dvojice např. v pohádce Chytrá horákyně (Němcová) nebo Královna Koloběžka I. (Werich) – učesaná/neučesaná, obutá/neobutá, přijet/nepřijet, dar/nedar… Jak se z příběhu dozvídáme, splnit protichůdné požadavky nemusí být tak těžké, máme-li jednu podstatnou věc: totiž bystrý rozum.

 

 

Zpět