Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Gerrit van Honthorst (1592-1656)

Datum publikace: 25. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Malíři

Gerrit van Honthorst byl holandský barokní malíř žijící a tvořící mezi roky 1592 a 1656. Byl pokračovatelem Caravaggia, jehož díla studoval v Římě; patřil k tzv. utrechtské malířské škole caravaggistů kterou založil spolu s Hendrickem ter Brughenem a Dirckem van Baburenem po roce 1620 v Římě. Tento malířský směr měl značný vliv na díla Halse, Rembrandta a Vermeera.

V jeho dílech se mísí vliv Abrahama Bloemaertse a Caravaggia, opakovaně využíval nasvícení svícemi pro navození noční atmosféry za použití těžších tónů žluté a málo transparentních stínů, takže se mu od Italů dostalo přízviska „Noční Gherardo“. Byl vynikající portrétista, dvorní malíř oranžské dynastie, jenž portrétoval i českého „zimního krále“ Fridricha Falckého s manželkou, jejichž děti také vyučoval.

Během svého života se dopracoval ke značnému majetku, kromě velkého domu mu patřily dva ateliéry (jeden v Haagu), mezi jeho zákazníky patřil i anglický král Karel I.

 

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Gerard_van_Honthorst_-_The_procuress_-_Google_Art_Project.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Gerrit_van_Honthorst_cat02.jpg  http://www.oceansbridge.com/paintings/museums/national-portrait-gallery/King-Charles-I-by-Gerrit-van-Honthorst.jpg

kompletní dílo >>>

 

Zdroje: internet, wikipedie

 

Zpět