Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Bible Borsa d´Este

Datum publikace: 12. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, HISTORIE

 

 

Nádherná Bible Borsa d´Este představuje zenit ferrarské miniaturní malby a jeden z vrcholů italského renesančního umění v oblasti iluminovaných rukopisů. Manuscript vznikl z pověření Borsa d´Este, prvního vévody z Ferrary, který jím zamýšlel ukázat nádheru domu rodiny d´Este, kterému v té době konkurovala Florencie a rod Medicejských. Rukopis byl dokončen v letech 1455-1461 ve stejné době, kdy Johann Gutenberg vyrobil první tištěnou knihu.

Bible obsahuje více než 1000 iluminací. Jednotlivé stránky jsou bohatě ilustrované, s malovanými meidalonky, které zobrazují scény z Bible, historické události, rodinný erb d´Este i úžasné dekorativní vzory a obrázky přírody. Na bibli pracoval celý tým tehdejších malířů v čele s Tadeem Crivelli a Francem dei Russi a dalšími jako Girolamo da Cremona, Marco dell’Avogadro, a Giorgio d’Alemagna. Text byl napsán boloňským písařem Pietrem Paolem Maronou.

V roce 1598 se Ferrara dostala pod nucenou papežskou správu a ferrarští vévodové přesídlili do Modeny. Své obrazy, sochy a knihy včetně této bible vzali s sebou. V Modeně rukopis zůstal až do roku 1859, kdy se město stalo součástí nového Italského království. František V. Rakouský d´Este uprchl do Vídně a část majetku včetně Bible vzal s sebou. V roce 1923 koupil Bibli v jednom antikvariátu v Paříži průmyslník Giovanni degli Tresccani Alfieri. Na znamení úcty k Italské republice vrátil Bibli do knihovny Estense Biblioteca v Modeně.

Ve druhé polovině 18. Století byla Bible necitlivě „opravena“ novou vazbou a část její výzdoby horních a vnějších okrajů byla ztracena. Zrestaurována byla v roce 1961.

Celou Bibli si můžete detailně prohlédnout na těchto stránkách:  Bible of Borso d´Este.

 

 

Související články na tomto webu:

Golden tarot of Renaissance

Pallazzo Schifanoia

Zpět