Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Lord Frederick Leighton (1830-1896)

Datum publikace: 6. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Malíři

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Sir_Frederick_Leighton.jpg

Leightonovo dílo zahrnuje především historické malby, portréty, mytologické malby, plastiky. Používal syté, výrazné barvy a jemné odstíny.

Narodil ve Scarborough do podnikatelské rodiny. Vzdělání získal na University College School v Londýně, malířství se vyučil u Eduarda von Steinle a Giovanniho Costy. Ve Florencii studoval italské renesanční mistry a roku 1852 zde namaloval obraz Cimabuova Madona vezená ulicemi Florencie. Obraz byl vystaven v Královské akademii a sklidil takový úspěch, že jej zakoupila královna Viktorie za 600 guinejí. Léta 1855-1859 strávil v Paříži, kde se setkal s Ingresem, Delacroixem, Corotem a Milletem, jejichž umění hluboce obdivoval. Roku 1860 se vrátil do Anglie a roku 1864 byl zvolen za člena královské akademie. V letech 1878-1896 byl jejím prezidentem.

Leighton byl prvním malířem, který v roce 1896 obdržel šlechtický titul. Současně drží „rekord“ v nejkratší době, po kterou tento titul trval. Druhý den po jeho udělení totiž zemřel na anginu pectoris, a jelikož nebyl ženatý, jeho titul zanikl. Již za jeho života se objevily pochybnosti o jeho sexuální orientaci, zdá se, že prožil intenzivní romantický vztah s básníkem H. W. Grewillem, s nímž se potkal ve Florencii. Zároveň se objevily spekulace o nelegitimním dítěti s jednou z jeho modelek. Leigton sám tuto aureolu tajemna ničím nenarušoval. Jeho deníky ani dopisy do věci příliš jasno nevnesly, a tak diskuse trvá prakticky dodnes. Jeho dům v Holland Parku byl přeměněn na Muzeum Fredericka Leightona.

všechna díla >>>

Zpět