Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Herbert Gustave Schmalz (1856 – 1935)

Datum publikace: 6. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Malíři

 

Pocházel ze smíšeného manželství, jeho otec byl Němec, matka Angličanka. Dostalo se mu konvenčního malířského vzdělání, nejprve na Umělecké škole v Jižním Kensingtonu, později na Královské akademii umění v Londýně, kde se sešel s  Frankem Dickseem, Stanhopem Forbesem a Arthurem Hackerem. Vzdělání dokončil v Antwerpách na tamní Královské akademii umění.

Po návratu do Londýna si udělal jméno jako historický malíř (malíř historických námětů), jehož styl ovlivnili pre-rafaelité a orientalismus. V roce 1884 úspěšně debutoval na výstavě Akademie s obrazem Příliš pozdě. Po své cestě do Jeruzaléma vytvořil sérii obrazů na náměty z Nového zákona, Návrat z Kalvárie, je nejznámější.

Po roce 1895 namaloval řadu portrétů, o pět let později měl velkou samostatnou výstavu s názvem „Sen o čestných ženách“. Po vstupu Německa do války v roce 1918 si změnil jméno na John Wilson Carmichael* (rodné jméno jeho matky).

Jeho manželkou byla sestra tehdy populární herečky a modelky Dorothy Deneové; ona a její sestra jsou zachycené na několika Schmalzových obrazech.

 

obrazy…

 

___________________________________________________________________________________________

*) James Wilson Carmichael, známý také jako John Wilson Carmichael, byl o generaci starší malíř námořních námětů…

 

Zdroje:  wikipedie, internet

 

Zpět