Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Musée d’Orsay: Akt – Další francouzská revoluce

Datum publikace: 20. 8. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Galerie umění

Ještě v 19. století malíři nahé ženské tělo mohli zpodobovat pouze v souvislosti s antickou kulturou nebo s tradiční sakrální tematikou. Manetova Snídaně v trávě vyvolala skandál a obraz nesměl být vystaven na reprezentativním Salonu.
Přirozená nahota byla v malířství tabu. V 19. století závisel osud umělce na hodnocení a atraktivitě díla během provozu pařížského Salonu. Aby malíř nebo sochař splnil podmínky přijetí pro umělecký akt, muselo mít jeho dílo legitimní základ v historii nebo mytologii. Stručně řečeno, Akademie nabádala umělce k dosažení ideálu. Akt byl zahalen závojem, musela z něj vyzařovat cudnost a posvátná atmosféra. Akty se tedy mohly objevovat na výjevech, na nichž umělec portrétované postavy zidealizoval. Ale už Auguste Renoir prohlásil: „Kdyby ženám chyběla prsa a zadnice, nestal bych se malířem“.

 

Musée d´Orsay

se nachází v budově bývalého Nádraží d’Orsay, otevřeného při příležitosti Světové výstavy roku 1900. Nádraží, které fungovalo téměř 40 let, bylo postaveno na místě Paláce d’Orsay. O vzniku muzea rozhodl francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing. Muzeum d’Orsay bylo po rekonstrukci nádražní budovy otevřeno v roce 1986.

 

Manet na fotografii od NadaraÉdouard Manet byl francouzský impresionistický malíř.

Zasvětil celý svůj život umění, věřil ve své umělecké poslání. Proti mnohým jeho dílům se bouřlivě stavěli kritici i mnozí lidé. Studoval na gymnáziu, jeho otec z něj chtěl mít právníka. Matčin bratr však brzy rozpoznal jeho nadání, a tak Maneta doporučil na mimořádné hodiny kreslení přímo na gymnáziu. Strýc s ním často navštěvoval muzea a galerie a tak se učí umění starých mistrů. Miloval dílo Velázqueze, Tiziana, Delacroixe a Courbeta a z nich vyšel i v mnohých svých dílech. Později studoval u Coutura, ale odtamtud kvůli neshodám odešel, jeho mistr byl přesvědčen, že byl až příliš osobitý…

 

Francouzští impresionisté: Edgar Degas, Claude Monet, Auguste Renoir a další…

 

    

Zpět