Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Pohlednice ze Saint-Guilhem-Le-Désert

Datum publikace: 16. 8. 2017 Rubrika: OSTATNÍ, Pohlednice

další obrázky >>>

Do této malebné středověké vesničky mě mé toulavé boty zanesly už před hodně dlouhou dobou. Nachází se ve Francii v regionu Languedoc-Rousillon poblíž města Montpellier. Byla to jedna z nejhezčích cest, kterou jsem absolvovala. Vesnička má necelých třista obyvatel, leží v údolí říčky Verdus, která se nedaleko vlévá do řeky l´Hérault. Kousek od soutoku najdete Ďáblův most  z 11. století. Most vede přes soutěsku, ba přímo kaňon, s neuvěřitelně modrozelenou vodou zakusující se do oslnivě bílých skal.

Místo leží na Svatojakubské cestě a do dnešních dnů se výborně zachovalo. V roce 804 zde Vilém Akvitánský na znamení pokání založil klášter zvaný Gellone, proto se ve středověku vesnice jmenovala stejně. Klášter je vynikající ukázkou románské architektury 11.-12. století. Vilém – Vévoda Akvitánský a z Toulouse (pokrevně spřízněný s císařem Karlem Velikým) byl již záhy po své smrti velmi uctívaný a jeho hrob je dodnes důležitou zastávkou poutníků na cestě do Santiaga de Compostella.

Asi nejtragičtější etapou v historii kláštera bylo 19. století. John D. Rockefeller II. tehdy nechal část křížové chodby rozebrat a převézt do New Yorku, kde byla naprosto neodborně smíchána s originály (!!!) jiných evropských středověkých klášterů a postavena jako dekorace v muzeu The Cloisters.

 

Zdroje: wikipedie, Google

Zpět