Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Šaty dělají člověka

Datum publikace: 23. 9. 2017 Rubrika: Symboly a symbolika, TAROT

SYMBOLIKA OD HLAVY AŽ K PATĚ

 

Postavy na tarotových kartách jsou někdy záměrně namalovány tak, že nelze jednoznačně určit má-li to být muž či žena. Pak je vodítkem jejich oděv. Svým oděvem vysílá každý člověk směrem k ostatním jasný signál a oděv se tak stává jedním ze základních prostředků mimoverbální komunikace. Oděv je zkrátka informace, na níž spoléháme a najdeme-li pod šaty něco „jiného“, než jsme předpokládali, překvapení nemusí být vždy jen příjemné…

Soubor Pdf ke stažení

 

 

Karneval – z lat. carnavale, kde carne znamená „maso“ a vale  „sbohem“… serioznější výklad nabízí odvození od carrus navallis, tj. „vůz jako loď“ (viz současné alegorické vozy) a odkazuje do starověkého Řecka. Karneval začíná obvykle deset dní před Popeleční středou, tedy těsně před začátkem 40-denního půstu před Velikonocemi, a je tak poslední příležitostí k velkému hodování. Program je každý rok jiný,  ale na závěr karnevalu se vždy vyhlásí nejlepší maska a na náměstí Svatého Marka se koná slavný ples.

Webový portál radynacestu.cz nabízí miniseriál o karnevalu, jeho historii i symbolice masek…

 

Z historie Benátek: Odkud se vzal slavný karneval?

Benátské masky: Přehlídka krásy i lhostejnosti

Znáte symboliku masek tradičních oslav v Itálii?

Maska Bautta: Skrytá identita pánů i strašidlo pro děti

Maska Jolly: Nejveselejší a nejhravější ze všech

Maska Volto: Pobledlá tvář nejednoho zločince

 

Symbolika oděvu i jeho jednotlivých částí a doplňků se velmi často odráží v mýtech a pohádkách. Najdeme zde kouzelné pláště neviditelnosti, okřídlené boty nebo  kouzelné prsteny; samostatnou kapitolou jsou celé kouzelné šaty – viz Popelka a šaty z oříšku nebo Princezna se zlatou hvězdou a její trojí šaty (ranní, polední a noční – zde je jasně rozpoznatelná původní symbolika trojjediné bohyně) Sumerský mýtus o Innaně zase vypráví o cestě do podsvětí během níž bohyně odkládá jednotlivé části oděvu, dokud nestane před vládkyní podsvětí, svou sestrou Ereškigal zcela nahá (celý příběh a souvislosti zde).

 

Přehlídka benátských karnevalových masek…

 

Zdroje: wikipedie, internet a Doupě Osamělé vlčice

Zpět