Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Annie Louisa Swynnerton (1844-1933)

Datum publikace: 12. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Malíři

 

byla anglická malířka alegorické a portrétní malby a první žena, která byla zvolena členem Královské akademie umění. Narodila se do rodiny advokáta jako jedna ze sedmi dcer. Základy malířství studovala na manchesterské Umělecké škole, kam byla přijata počátkem roku 1871; získala stipendium  v oboru olejová malba a akvarel. Malováním a prodejem akvarelů podporovala svou rodinu  v obtížném finančním období.
V letech 1874-76 studovala společně se svou přítelkyní a uměleckou kolegyní Susan Isabel Dacrovou v Římě. Obě ženy pak ve studiu pokračovaly na Juliánské Akademii v Paříži mezi roky 1877-80. V Akademii poprvé vystavovala v roce 1879. Téhož roku založila společně s Isabel Dacrovou Manchesterskou společnost malířek. Nabízely vzdělávání  v umění a pořádaly výstavy. Studia zakončila dvouletou cestou po Itálii. V Římě potkala sochaře  Josepha Swynnertona, za něhož se v roce 1883 provdala a až do jeho smrti s ním žila převážně v Římě.
Malovala portréty a  alegorické postavy a scény, které byly její silnou stránkou. Často malovala děti a dětské portréty.  V jejích dílech najdeme vlivy neoklasicismu, impresionismu a pre-rafaelitů. Velmi ji ovlivnila díla George Frederica Wattse a Edwarda Burne-Jonese, kteří byli jejími velkými příznivci.

Byla aktivní feministkou a sufražetkou, zemřela v požehnaném věku 88 let v roce 1933 ve svém domě na Hayling Island v blízkosti Portsmouthu.

 

obrazy  >>>

 

 

Zdroje: Internet, wikipedie

 

Zpět