Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Sir Edward Poynter (1836-1919)

Datum publikace: 6. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Malíři

 

Sir Edward John Poynter, 1st Bt, by John Watkins, 1860s - NPG Ax14870 - © National Portrait Gallery, London Celým jménem Edward John Poynter – malíř, designér a kreslič. Narodil se v Paříži, jeho otcem byl významný anglický architekt, výtvarník a ilustrátor Ambrose Poynter.

Studoval na koleji v Brightonu (Brighton College) a na škole v Ipswichi, kvůli chatrnému zdraví ji však musel opustit. Zimní měsíce trávil na ostrově Madeira a v Římě. Tady v roce 1853 potkává Fredericka Leightona, který na něj udělá značný dojem. Obdivuje klasická díla starých mistrů, velmi si oblíbí hlavně Michelangela.

Po svém návratu do Londýna začíná studovat na Leighské Akademii a na školách Královské akademie; na studiích v Paříži se seznamuje s Charlesem Gleyrem a Jamesem McNeillem Whistlerem (Whistlerova matka, 1871).

Největšího věhlasu dosáhl svými velkými historickými plátny Izraelité v Egyptě (1867, jeho první velký úspěch), Návštěva královny ze Sáby u krále Šalamouna (1890).

Roku 1866 se oženil s Agnes McDonaldovou, jednou ze čtyř sester McDonaldových, které se nesmazatelně zapsaly do dějin Velké Británie: Georgianna byla manželkou významného malíře Edwarda Burne-Jonese, Alice se stala matkou Rudyarda Kipplinga a Agnes porodila průmyslníkovi Alfredu Baldwinovi syna Stanleyho, jenž se později stal trojnásobným ministerským předsedou…

Poynter zastával řadu veřejných funkcí od profesora na Londýnské Univerzitě, přes ředitele Národní umělecké školy až po prezidenta Královské akamie umění. V letech 1894 – 1904 řídil londýnskou Národní Galerii. Roku 1896 byl pasován na rytíře, 1902 povýšen do šlechtického stavu s titulem baronet.

 

Zdroje: wikipedie, internet, Victorian web, Art Magick, Pinterest

 

 

Zpět