Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Dante Gabriel Rossetti (1828-1882)

Datum publikace: 6. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Malíři

 

Rossetti se narodil v Londýně jako syn politického emigranta. Umělcem se toužil stát již jako chlapec. Do dějin umění se zapsal především jako malíř a básník.

Rodina a přátelé ho nazývali Gabriel, ve svých publikacích však užíval jméno Dante. Vyrůstal ovlivněn italskou literaturou; především obdivoval Božskou komedii Dante Alighieriho, což se později výrazně projevilo v jeho díle. V devíti letech se zapsal do King’s College v Londýně, kam chodil s velkou nechutí; poté se dostal do Sass’s Drawing Academy a v roce 1845 byl přijat do Antique School Královské akademie (Royal Academy). Tam se seznámil s E. Burne-Jonesem, J. E. Millaisem a W. H. Huntem, s nimiž v roce 1848 založil Bratrstvo prerafaelitů (společenství inspirované dřívějším uměním, především ranou renesancí patnáctého století a uměním středověku).

Svůj první obraz namalovaný pod Huntovým vedením vystavil v roce 1849 na Free Exhibition v Londýně; kritiky byly víceméně příznivé. Na podzim odjíždí do Francie, kde navštíví Louvre. Giorgione, da Vinci, Tizian… ho nadchnou. Objevuje také Ingrese.

Po návratu do Anglie potkává Elizabeth Siddalovou, která se stane jeho modelkou a o deset let později i manželkou. Jejich první dítě se narodilo mrtvé, což Elizabeth nedokázala unést. Následné deprese ji dovedly až k sebevraždě. Rosseti se z její smrti nikdy úplně nevzpamatoval a do konce svého života trpěl narušenou psychikou.

Krátce po Elizabethině smrti se vydává do Francie, aby shlédl výstavu prací Eugena Delacroixe. potkává se s Manetem a francouzským impresionismem. Někdy v té době poznává Jane Burdenovou, manželku malíře Williama Morrise a jeho už tak neklidný život získává další rozměr, a sice společenské nesnáze spojené s manželským trojúhelníkem… Nemůže žít s Jane a nedokáže žít bez ní. V roce 1877 se pokusí spáchat sebevraždu. Neúspěšně.  Jeho psychický stav se nadále zhoršuje. V roce 1881 zústává po nervovém záchvatu částečně ochrnutý. Smrt ho vysvobozuje o několik měsíců později 9. dubna 1882.

complette works >>>

 

Zdroje: wikipedie / česky, anglicky, časopis Největší malíři – sešit č. 26, Eaglemoss International 2000, sbírka Danteho básní Dům života,  Google

 

Zpět