Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Amor a Psýché (1891)

Datum publikace: 6. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Obrazy

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Annie_Swynnerton_Cupid_And_Psyche_1891.jpgPsýché je v řecké mytologii personifikace lidské duše; bývá zpodobňována  jako dívka s motýlími (obvykle však ptačími či andělskými) křídly; v řečtině je také psýché výraz pro motýla.
Mýtus o Erótovi a Psýché patří k nejznámějším antickým mýtům, popisuje příběh smrtelné dívky, nejkrásnější ze tří dcer anatolského krále, a jejího vědomého zrání, které podstupuje díky tomu, že ztratí svou lásku a vydá se ji získat zpět. Právě díky své kráse si vysloužila žárlivost bohyň. Hněv Afrodity na ni uvrhl pomstu. Musí si vzít nejodpornějšího muže na světě. Aby Afrodita svoji kletbu naplnila, musel její syn Erós – bůh lásky – zranit Psyché svým šípem tak, aby zahořela láskou k nejohavnějšímu muži.  Éros se však při plnění úkolu svým šípem poranil sám a zahořel láskou k Psyché. Odvedl si ji do svého paláce a konala se svatba. Jenže celá věc měla háček. Éros přes den odcházel a vracel se domů pod příkrovem tmy. A tak milá Psyché nemohla nikdy svého manžela doopravdy poznat. Toto jejich ujednání však bylo součástí jejich svatební smlouvy, proto o tom dlouho ani neuvažovala. Její klid a mír je však brzy narušen nenávistnými sestrami, které způsobí, že se Psyché pokusí zjistit manželovu pravou podobu. Erós popálený olejem z lampy, kterou použila, aby ho spatřila, od ní odejde. Pokud chce Psyché získat svou lásku zpět, musí splnit tři úkoly, přičemž poslední z nich ji zavede až do podsvětí. Úkoly se jí podaří splnit a nakonec se stává sama, díky lásce, kterou získá zpět, nesmrtelnou bohyní.

Tarotová karta Milenci se na první pohled jeví jako velice jednoduchá a snadná pro pochopení i pro výklad, opak je však pravdou. Nevypovídá totiž jen a pouze o našich milostných vztazích, ale o naší vědomé schopnosti milovat a to „vědomé“ podtrhuji, protože milovat druhého s vědomím  jeho chyb je těžký úkol a nelze ho splnit bez schopnosti milovat sám sebe. Psýché se tedy musí naučit milovat manžela takového jaký je a to bez jeho úplného poznání nejde. Proto přestoupí zákaz podívat se na něj, když spí, proto musí vykonat onu strastiplnou pouť a musí také poznat sama sebe a to, čeho je ve vztahu k druhému vlastně schopna.

Legenda o lásce, která dokázala překonat doslova nebetyčný rozdíl mezi partnery a dokonce i smrt se stala vděčným námětem v umění již ve starověku (mozaika ve vile Romana del Casale na Sicílii).

 

Zdroje: www.jogasebepoznani.cz, wikipedie, internet

 

Zpět