Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

John Maler Collier (1850 – 1934)

Datum publikace: 5. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Malíři

 

http://www.avictorian.com/art/Collier_John_001.jpgNarodil se jako druhý syn do aristokratické rodiny. Jeho otec,  první baron z Monkswelu byl distinguovaný právník a soudce. Johnovi se dostalo vzdělání na chlapecké kolejní škole v Etonu, městečku poblíž Windsoru, jedné z nejprestižnějších škol v Británii, a poté odjel na studia do Heidelbergu. V rozporu se zamýšlenou kariérou v diplomatických službách se vrací do Anglie a nechá se zaměstnat jako úředník u telegrafní společnosti. Za podpory svého otce začíná studovat malířství na výtvarné akademii pod vedením Edwarda Johna Poyntera. Zde setrval tři roky. Poté  odjíždí studovat do Mnichova a do Paříže. Jeho otec mu představil Lawrence Alma-Tademu a Johna Everetta Millaise, od nichž se mu dostalo značné podpory a cenných rad.

Jeho první výstava v Královské akademii proběhla v roce 1874, kam poslal studii hlavy. O tři roky později vzbudil pozornost jeho portrét manželů Forsterových a pomohl mu se etablovat jako portrétista významných osob. Od té doby zde vystavoval pravidelně každý rok až do své smrti; na výstavách se objevilo celkem 140 jeho obrazů.

Ve své době patřil mezi nejvýznamnější portrétisty. Maloval tehdejší elitu i běžné obyvatele Anglie. K jeho častým námětům patřila i témata z antických mýtů. Používal jasných a světlých barev, tahy štětcem nejsou na jeho obrazech téměř vidět. Nejvíce z jeho obrazů najdete v londýnské National Portrait Gallery.

 

<<< Collierovy obrazy >>>

 

 

Zpět