Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Rachel Pollack (koncepce)

Datum publikace: 18. 8. 2018 Rubrika: Haindl tarot

se narodila 17.9. 1945 v New Yorku v USA. Vystudovala angličtinu na newyorské univerzitě (získala titul bakaláře) a poté na univerzitě v Claremontu (získala titul magistr). Vyučuje angličtinu na Státní univerzitě v New Yorku. Píše  vědecko-fantastické romány a knihy s esoterickou tématikou, ilustruje komiksy. Proslavila se však zejména jako autorka knih o tarotu.

S tarotem se seznámila (podle svých slov) začátkem roku 1970, kdy jí kolega z univerzity nabídl výklad karet výměnou za to, že ho odveze domů. Obrázky na ni udělaly ohromný dojem. Příběhy zakódované v jednotlivých kartách a symbolika v nich obsažená ji fascinovaly. Koupila si svůj vlastní balíček karet a začala vykládat svým přátelům a zkoumat, co všechno se za obrázky skrývá. V tom ostatně pokračuje dodnes.

Její první knihy o tarotu , 78 stupňů moudrosti 1. a 2. (Seventy Eight Degrees of  Wisdom, 1980 a 1983) zaznamenaly velký úspěch a značný zájem čtenářů, který dodnes nepolevil. Začala dostávat nabídky, aby napsala výkladové texty i k jiným sadám tarotových karet, zejména k tarotové sadě Salvadora Dalího a Hermanna Haindla. V případě spolupráce s druhým jmenovaným odjela na nějakou dobu do Německa, aby mohla s Hermannem Haindlem každou kartu podrobně konzultovat. Výsledek se dostavil: karty i kniha měly obrovský úspěch a dodnes patří k nejoblíběnějším tarotovým kartám vůbec.

V roce 2001 se Rachel dočkala i své vlastní tarotové sady, kterou nazvala Tarot zářícího kmene The Shining Tribe Tarot.  Obrazy na kartách jsou stylizovány jako pravěké umění a připomínají, že spiritualita není jen záležitostí moderní doby, ale že tady byla od chvíle, co se člověk stal člověkem. Podle svého vyjádření, nepovažuje Rachel tarot za nástroj pro předpovídání budoucnosti, ale spíše za duchovního průvodce, jakéhosi moudrého přítele, který nám pomáhá zjistit, kdo jsme.

Jako prozaička se dočkala také řady vyznamenání a ocenění včetně Ceny A. C. Clarka (A.C. Clark Award), kterou získala za novelu Neuhasitelný oheň (Unquenchable Fire, 1988) a Ceny Světové fantasy (World Fantasy Award) za román Noc kmotry (Godmother Night, 1996), kde kombinuje motivy z pohádek bratří Grimmů.

 

zdroje: stránka na wikipedii

vlastní blog R. Pollackové

seznam knih

 

Zpět