Doupě Osamělé vlčice

internetový občasopis aneb Cesty k jádru pudla...

Duben: Vítězství Venuše, Francesco del Cossa

Datum publikace: 28. 9. 2017 Rubrika: DĚJINY UMĚNÍ, Golden Tarot of Renaissance, Náměty karet, TAROT

 

 

Vládkyní měsíce dubna je Venuše, bohyně lásky. Na fresce ji vidíme sedět na trůně, který zároveň funguje i jako jakýsi člun tažený párem labutí po mírně zvlněné hladině řeky. U nohou jí klečí bůh války Mars, kterého poznáme podle helmice, brnění a štítu v červených barvách jeho planety. Bůh ovládnutý láskou je řetězem připoután k bohyni. Venuše je ověnčena bílými a rudými růžemi a oblečena do elegantního šatu stejně jako je tomu na slavném Botticelliho obraze La Primavera. Amor, obvyklý Venušin průvodce, se na fresce neobjevuje jako postava, ale pouze v podobě ozdobného vzoru na pásu bohyně; lukem a šípy míří na pár milenců. K jedněm z hlavních průvodkyň patřily také tři Grácie zobrazené zde v jejich typickém tanečním uspořádání, jak pózují po levé straně bohyně. Ztělesňují Radost, Štěstí a Krásu. Jako planetární děti zde vystupují mladí lidé. Někteří hrají na hudební nástroje, další se spolu vesele baví, jiní se líbají a objímají. Mezi nimi hopkají bílí králíčci, symboly rozkoše, tělesné lásky a plodnosti.

 

Prostřední register zobrazuje Býka, druhé znamení zvěrokruhu. Doprovází ho tři „Měsíční dekany“, jejichž význam a ikonografický původ nebyl zatím uspokojivě vysvětlen.

 

Spodní pruh byl narušen dveřmi. Vidíme zde skupinu lovců – sokolníků vracejících se z lovu. V další scéně před bránou paláce se představuje sám vévoda se svou družinou, v níž se nachází i dvorní šašek Scocola. Na scéně v pozadí můžeme sledovat každoroční ferrarské palio, středověkou slavnost, drsný dostih na neosedlaných koních, který se pořádal na dráze vytvořené speciálně pro tuto příležitost, často na městských náměstích. V tomto symbolickém zápase spolu městské čtvrti bojovaly o palio, praporec z ceněného materiálu, který měl čtvrti přinést úctu a posvěcení pro příští rok. V některých italských městech (Siena, Legnano) se tyto dostihy běhají dodnes. Na fresce můžeme vidět přihlížející bohaté měšťany, jak se vyklánějí na balkónech a sledují napínavý závod.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Schifanoia_Triumph_Venus_-_knight_kneeling.jpg?uselang=de  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Aprile%2C_francesco_del_cossa%2C_13.jpg?uselang=de  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Aprile%2C_francesco_del_cossa%2C_15.jpg?uselang=de

 

Na fresce pro měsíc duben našly předobraz následující karty (viz fotogalerie) :

 

 

 

Zpět